flexiblefullpage -
Currently Reading

Design Details: Above the Fray

Advertisement
billboard -
Design Details

Design Details: Above the Fray

In a densely populated Seattle neighbor­hood, two adjacent infill sites were developed: The Lookout and Shake Shacks


By Stacey Freed September 14, 2021
Shake shacks was built by hybrid architecture in seattle and featured on Custom Builder
This article first appeared in the CB Fall 2021 issue of Custom Builder.

Access to fresh air and daylight in an urban environment can be particularly challenging. Building up is a simple answer. Hybrid, a firm with four distinct but interconnected studios—design, build, develop, and space (a pop-up gallery)—aims to build affordable, sustainable living spaces in the Seattle market and differentiates its designs by focusing on details that make its homes unique.

In a densely populated Seattle neighbor­hood, the firm developed two adjacent infill sites: The Lookout, a single-family home elevated above three parking spaces, and Shake Shacks, three cedar-clad townhomes.

Natural light in rooftop room adjacent to enclosed outdoor space

Hybrid’s founding partner and design principal, Robert Humble, designs projects with an inverted floor plan to maximize air and light. “Elements are stacked vertically to take advantage of the smaller footprint of tight urban sites,” says development manager Alex Herbig, who has worked with Humble for near three years. The first floor typically has one or two bedrooms or flex rooms, with the main living space on the floor above. Then, above that, Hybrid incorporates a roof deck, essentially putting the backyard on the roof.

In The Lookout, a horizontal band of win­dows above a narrow kitchen backsplash helps amp up the amount of daylight and makes the space feel larger. Putting the kitchen and living space on the second floor “makes it feel as if residents are in a tree fort,” Herbig says.

The windows are standard double-pane vinyl and in the corner where two windows meet, a metal casing covers the framing.


the lookout home was designed by hybrid architecture in seattle

Views were an important consideration in designing The Lookout. The kitchen’s long, linear window wraps the corner to provide a picture-perfect view of downtown Seattle (Photos: Rafael Soldi).


“We set this corner back, and the dimensions are 2 by 4, so it’s a little shallower,” Herbig says, noting that the walls are 2 by 6. “It’s then capped in metal to match the windows and make it feel as if the windows are ganged together—which isn’t possible without structural steel framing.” The outcome is a clean, modern aesthetic at a much lower cost.

The Lookout in SeattleThe Lookout stands above three parking spaces.

The Shake Shacks’ rooftops go beyond functional. Often, rooftop decks are flat, “but in Seattle, while it can be a sunny day, you can’t be up on the roof deck for more than 10 minutes before you’re cooked­—or it’s windy and cold,” Herbig says. The Shake Shacks’ 12-foot-by-12-foot rooftop decks are open on one side and tuck into a vaulted area over the living room, allowing for privacy and shelter. Solar panels drape the other side of the roof.

Kitchen with a lookout viewIn The Lookout, a horizontal band of win­dows above a narrow kitchen backsplash helps amp up the amount of daylight and makes the space feel larger. Putting the kitchen and living space on the second floor “makes it feel as if residents are in a tree fort.

As for rain, water makes its way along the sloped roof membrane and heads to a scupper box where it filters down the gutters to bio-retention wells along the building’s perimeter. The necessity of water collection and distribution on dense urban sites is often viewed as strictly utilitarian, but Hybrid sees water management as an opportunity to further elevate the building’s design.


Projects

The Lookout and Shake Shacks, Seattle

Architect

Hybrid Architecture, Seattle

Builder

Hybrid Assembly

Related Stories

Design Details

Viewing Potential

This hillside custom home offers 360-degree views of the Blue Ridge Mountains in North Carolina

Design Details

Framing Arizona: Capturing Views While Keeping Cool

Contemporary custom home with views in every room that capture and celebrate the natural beauty of four mountain ranges.

Design

Guest Column: Blurred Lines

Using floor-to-ceiling sliding or folding glass doors is an effective means of enhancing the connection between interior spaces and the outdoors.

Design

Design Detail: Moody Blues Between Home Offices

See the creative solution for keeping his and her home offices separate and private

Custom Builder

Design Detail: Brick by Brick

A brick ceiling provides a more architecturally interesting treatment than, say, plaster.

Design Details

Design Details: The Transparent Fireplace

A remodel that has heft and lets the light shine through

Design Details

Design Details: Easy Stair

A steel staircase would be too expensive, but the exposed timbers inside provided inspiration

Advertisement
boombox1 -
Advertisement
boombox2 -
Advertisement
native1 -

More in Category



Design

Guest Column: Blurred Lines

Using floor-to-ceiling sliding or folding glass doors is an effective means of enhancing the connection between interior spaces and the outdoors.


Advertisement
native2 -
Advertisement
halfpage1 -