Urban Jungle: Infill in San Francisco

Fitting a new construction into a 25-foot wide lot

Noe_Valley_House_cement_fiber_front_facade

Natural wood planks interspersed with darkly stained spacers generate a substantial rainscreen and an elegant finish on the façade (Photos: Bruce Damonte).

September 12, 2019

Project Noe Valley House, San Francisco
Builder Finbarr Collins Construction, San Francisco  
Architects Lisa Iwamoto and Craig Scott, IwamotoScott, San Francisco  
Architecture project team Pierre Barral, Sean Canty, Matthew Kendall, and Trevor Larsen, IwamotoScott, San Francisco 
Engineer TSA Engineers, Burlingame, Calif.

Building a custom infill house in San Francisco is like solving a 3D puzzle. New construction must fit exactly onto 25-foot-wide sites with zero lot lines, and strict building codes force thoughtful responses to neighbors. Local custom builder Finbarr Collins bought an abandoned, overgrown lot with only a small, crumbling shack on it in the city’s high-end Noe Valley neighborhood. He hired frequent collaborators, architects Lisa Iwamoto and Craig Scott, of San Francisco-based IwamotoScott, to design the new custom home.

Angling In Place

Read More: Infill project in Washington, D.C. & a Chicago rowhouse

“We get satisfaction just from solving the puzzle,” explains Scott, “but we also try to take the design to the next level. The form of this building came from a few ideas. One is our interest in reinterpreting the existing fabric of the city. In this case, the tilting out of the living room window acts like a bay.”

Open_room_with_continuous_stairsThe continuous stairwell opposite the wood-lined light well generates visual interest and subtle room delineation within the open space. 

The angled façade also solves two issues: The homes on either side have different setbacks, so Scott designed the house to align with both buildings; in addition, the reinterpreted bay window on the main level reaches out to capture views down the hill, yet avoids direct sight lines into the house across the street.

San Francisco building codes mandate that new structures must preserve any light wells on neighboring houses. To accomplish this, the new house must include a light well spanning at least three-quarters of the existing building’s well. Scott capitalized on the requirement by placing a three-story stairwell—of the same shape and volume— opposite the light well. These voids carved into the floor plan create a natural hinge to subtly delineate spaces within the open layout.

Kitchen_with_dark_islandA dark kitchen island punctuates the bright, airy living spaces. Just beyond, the family room narrows slightly to make space for flanking sets of stairs leading to the lower-level in-law suite.

Despite the elimination of an overgrown lot, neighbors opposed construction. They even created a website to fight anything being built. Scott and Collins prevailed, thanks to the elegant design. Their ability to work with neighbors and planners to reach an agreement—even when the house already met all restrictions and requirements—also helped. “In this case, there was just a general fear of new building and people who don’t want anything to change,” Scott says.

Sculptural_stairwellThe sculptural, three-story stairwell leads to a roof deck with views of San Francisco Bay.

The cedar-clad, 3,400-square-foot house certainly adds more value to the street than a weedy lot full of raccoons, adds the architect. And the inclusion of sustainable features, such as graywater reuse, rainwater catchment, solar and radiant heating, tankless hot water, and energy-saving smart home systems, possibly benefits the natural environment even more than the former lot.

Noe_Valley_house_bath

Scott credits Collins for making this project so rewarding. “Work­ing with a builder who’s up for a challenge lets us push the design,” he says. “We knew he could handle the tilted façade and get people to see a bay window not as something just stuck onto a house but as [an angled window] that works to capture views up and down the street.” 

Shelley D. Hutchins writes about residential construction, design, and sustainable building. 

CLICK ON PLANS TO ENLARGE

Noe_Valley_floorplan

Comments on: "Urban Jungle: Infill in San Francisco"

FALL 2019

This Month in Custom Builder

Products

The company also added a reversible option that gives designers a decorative fluted motif

Features

A preconstruction process that convinces potential clients to pay for estimating is less about contract language and more about beginning a relationship

Overlay Init